Khamis, 27 Ogos 2009

NOTA PERANCANGAN MENU

PERANCANGAN MENU


•Menu adalah satu himpunan nama makanan yang disediakan dalam sesuatu acara makan
•Perancangan Menu yang baik haruslah berdasarkan kepada kriteria berikut :
a) Kehendak Pelanggan dan demografik pelanggan
b) Makanan berkhasiat
c) Kemahiran staf
d) Kesesuaian bahan masakan dengan keadaan
e) Kualiti makanan
f) Kos bahan mentah
g) Kos buruh
h) Margin keuntungan
i) Persembahan makanan
j) Jenis servis
k) Keadaan persekitaran dan peralatan dapur
l) Resepi standard


Jenis-jenis Menu :
1)Menu Statik – menu yang sama setiap hari dan tidak bertukar sehingga ke satu tempoh yang ditetapkan
2)Menu Pusingan – Menu yang bertukar setiap hari dalam tempoh yang ditetapkan. Cth : 7 Days Cycle Menu – lebih ada pilihan dan kepelbagaian
3)A la Carte – Menu berasingan bersama harga untuk dipilih oleh pelanggan
4)Table d’Hote – Set menu yang telah ditetapkan kepada pelanggan untuk dinikmati

Tiada ulasan:

Catat Ulasan