KITCHEN SUPERVISION / MANAGEMENT
1. Supervisors involved in with money, material and people.
Penyeliaan melibatkan kewangan, harta benda dan sekumpulan orang.
2. Tugas utama Penyelia:
“to supervise a group of people that work together in order to achieve the goals set by the business”
-Untuk menyelia sekumpulan pekerja yang bekerjasama di dalam mencapai objektif yang ditetapkan oleh perniagaan.
3. Penyelia mestilah memiliki kemahiran di dalam memotivasikan staff bawahan serta mampu untuk meyakinkan pekerja bawahannya untuk melakukan sesuatu tugas.
kEMAHIRAN YANG PERLU DIKUASAI DI DALAM PENYELIAAN:
Planning (Kemahiran Merancang)
Organizing (Kemahiran Mengurus)
Staffing (Kemahiran Pengurusan Pekerja)
Directing (Kemahiran Mengarah)
Controlling (Kemahiran Mengawal)
Fungsi Penyeliaan
1. Seseorang penyelia mestilah tahu:
1. Berkomunikasi
2. Memotivasi
3. Membuat keputusan
4. Mengurus
5. Mengkoordinasi / memandu arah
6. Pengantara
7. Memberi Inspirasi
8. Pemula / pembuka tugasan
1. Harapan kepada Pekerja kepada Penyelia :
1. Pertimbangan yang sewajarnya
2. Kepercayaan yang tinggi
3. Penghormatan
4. Tetap Pendirian
2. Harapan Penyelia kepada pekerja :
1. Ketaatan
2. Kerjasama
3. Penghormatan
sambungan ....
Isnin, 3 Ogos 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan